Kääntöterät
Kääntöterä on työkalusta irrotettava terä. Sen materiaali on voitu hitsata, puristaa tai kovajuottaa. Karbidin toimittajat kehittävät jatkuvasti uusia ja entistä parempia kääntöteriä, joihin kuuluvat sekä kiinteät että irrotettavat terät. Ne mahdollistavat aiempaa suuremmat leikkuunopeudet, metallin tehokkaamman poiston, materiaalien pidemmän käytettävyyden ja pienemmät leikkuukustannukset. Jatkuva kehitys edistää helppokäyttöisyyttä sekä ammattikäyttäjille että yksityishenkilöille.
Lue lisää
Kääntöterän nimitys johtuu siitä, että terä voidaan kääntää, kun sen toinen puoli on kulunut tarpeeksi. Kääntämisen jälkeen terän toista puolta voidaan käyttää niin pitkään kuin mahdollista. Kääntöterät sopivat hyvin sekä sorvaukseen että jyrsintään.
Kääntöteriä kehitettiin nopeasti metallintyöstöteollisuuden ohella 1900-luvulla, kun teollisuudessa otettiin käyttöön lisää kone- ja sähkövoimaa. Aluksi työkalut olivat vain hieman kovempia kuin työstettävät materiaalit, minkä vuoksi työkalut eivät kestäneet kovin pitkään käytössä.
Kääntöterätyökalut
Leikkaavia työkaluja kehitettiin voimakkaasti 1900-luvulla. Saatavana on kahdenlaisia malleja: pyöriviä ja kääntöterätyökaluja. Työkalut on varustettu vaihdettavilla osilla. Ne koostuvat yleensä useista teristä, jotka voidaan vaihtaa, kun ne ovat kuluneet. Tällaisia työkaluja käytetään yleensä jyrsintään, lävistykseen ja sorvaukseen.
Kääntöterien materiaalit ovat kehittyneet ajan kuluessa. Nykyään ne kestävät entistä paremmin korkeita lämpötiloja, niiden leikkuunopeus on suurempi ja ne kestävät pitempään käytössä. Työkalun aiempaa kovempi materiaali kestää työstettäessä pitkään, mutta voi aiheuttaa enemmän vahinkoa epäsuotuisissa olosuhteissa. Pehmeämpi materiaali mahdollistaa työskentelyn epäsuotuisissa olosuhteissa, mutta vahinkojen mahdollisuus on suurempi. Siksi työkaluja on käytettävä pienemmällä nopeudella, eivätkä ne kestä yhtä pitkään käytössä.
Kääntöterät valmistetaan tavallisesti kovametallista. Terät voivat olla myös keraamisia tai valmistettu cermetista (keramiikan ja metallin yhdistelmästä), monikiteisestä timantista tai kuutiohilaisesta boorinitridistä. Materiaaleilla on erilaisia tyypillisiä ominaisuuksia ja käyttöalueita.
Muun muassa sorvauksessa ja jyrsinnässä kannattaa käyttää leikkuunesteitä ja -öljyjä. Leikkuuaineiden käyttö voi pidentää työkalun kestävyyttä merkittävästi.