Lisää ostoskoriin
Jatka ostamista
Siirry kassalle

5 vaihetta: näin löydät oikean kierresorvausterän

Tässä oppaassa käsittelemme monimutkaista aihe-aluetta: Kierresorvausterä. Täältä saat lisätietoa siitä, millaista kierresorvausterää sinun pitäisi käyttää ja miksi. Käsittelemme mm. kierresorvausterän sopivuutta, terän versiota ja olemassa olevia erilaisia kierteennousuja etuineen.

VAIHE 1 – LEIKKUUSÄRMÄN PITUUS

Leikkuusärmän pituus vaatii, että teränpitimen teräalustan mitat ovat samat, muutoin kierresorvausterä ei sovi teränpitimeen.

VAIHE 2 – SOPIVUUS

Varmista aina, että kierresorvausterän kaltevuus on oikeanlainen sisä- ja ulkokierteityksen aikana. Tämä kaltevuus korjataan teränpitimessä. Sisäkierteisen teränpitimen kaltevuus on 15° ja ulkokierteisen teränpitimen 10°.

VAIHE 3 – TERÄN VERSIO

Tämä vaihe liittyy kiinteästi vaiheeseen 2, ja sen tarkoituksena on valaista, mikä suunta kierresorvausterällä on oltava. Kierresorvausterän suunnan on oltava joko vasemmalle tai oikealle, riippuen siitä, kumpi teränpidike on, vasen- vai oikeakätinen. Oikeanpuoleinen teränpidike esim. vaatii kierresorvausterän, jossa on merkintä ”R”.

 

Tässä on syytä mainita, että kuvissa näkyvä kierresorvausterä on sekä oikealle suuntautuvalle ulkokierteitykselle että vasemmalle suuntautuvalle sisäkierteitykselle. Samaa kierresorvausterää voi siis käyttää kahdenlaiseen kierteittämiseen. Kierresorvausterämme nimitys on sen vuoksi ER-IL, joka symboloi sitä, että samaa terää voidaan käyttää eri tarkoituksiin.

VAIHE 4 – KIERTEENNOUSU

Kierteennousua on kahta tyyppiä. Yleisin tyyppi on täysprofiili, mikä takaa oikean syvyyden sekä ala- että yläprofiilin. Jos nousuja tarvitaan erilaisia, kullekin nousulle tarvitaan eri terät. Täysprofiiliterälle tarvitaan n. 0,05 mm ylimääräistä materiaalia, jotta kierreprofiili olisi täydellinen. Schuchardt tarjoaa juuri tämäntyyppisiä kierresorvausteriä. Kierteen tyypin aliprofiilin avulla kierresorvausterällä on mahdollista tehdä useita nousuja, ”A”-merkitty terä, esim., pystyy tekemään 0,5–1,5 mm:n nousuja. Taulukossa nousun kokoyksikkönä on sekä mm että tuuma (tpi).

VAIHE 5 – KIERREMUOTO

Ruotsissa kierre on yleensä metristä (ISO, Metric) muotoa, ja aina v-profiili, joka on 60°. Vaihtoehtoja on kuitenkin paljon, joitain niistä on lueteltu alla olevassa taulukossa. Jos tarvitset epätavanomaisen kierresorvausterän, ota meihin yhteyttä, autamme löytämään oikeanlaisen.

(Luetteloamme koskeva huomautus: Koska kaikki siellä luetellut tuotteet ovat tyyppiä ISO 60°, tämä ei sisälly nimitykseen, vaan ilmoitetaan vieressä olevassa ruudussa.)

Relaterade produkter