Haluamme antaa neuvoja ennen kuin ostat pylväsporakoneen. Seuraavassa kerromme olemassa olevista konetyypeistä, niiden toiminnoista ja erilaisista valinnoista, joita ostaja saattaa kohdata.
Konemalli ja moottorin teho
Kone voi olla pelkkä pylväsporakone, mutta on myös ns. yhdistelmäkoneita. Yhdistelmäkone on pylväsporakone ja jyrsinkone yhdessä, joten tällaisella koneella käyttöala on laajempi. Näitä koneita erottava ja yhdistelmäkoneessa jyrsinnän mahdollistava tekijä on työkalunpidin. Se on kiinnitetty eri tavalla kuin pylväsporakoneessa.
Konemalli
Sekä pylväsporakoneen että yhdistetyn koneen saa joko penkki- tai pylväsmallina. Eroavuus kokomallien välillä on siinä, että pylväsmallilla pystyy työstämään suurempia ja pidempiä työkappaleita kuin penkkimallilla. On esim. tärkeää varmistaa, että karan ja pylvään välinen etäisyys on työkappaleelle riittävän suuri. Suuremmilla työkappaleilla työskentely saattaa olla hankalaa, mutta siirrettävä työpöytä voi tehdä siitä helpompaa. Tämä tarkoittaa sitä, että työkappaletta voi työstää tarvitsematta liikuttaa sitä useita kertoja. Muita siirrettävän työpöydän etuja on, että sen kanssa voidaan käyttää pidempiä työkaluja ja porata syvemmälle.
Penkkiporakone
Pylväsporakone
Moottoriteho
Pylväsporakoneen moottoriteho määrittää, kuinka voimakas koneen moottori on. Moottorin teho ilmoitetaan kilowatteina, ja mitä vaativampia töitä moottorilla on tehtävä, sitä enemmän siltä vaaditaan tehoa. Jos esim. käytetään suuria työkaluja tai työkappaleeseen tehdään suuria toimenpiteitä, tarvitaan suurempitehoinen moottori.
Karan pyörimisnopeus
Moottori puolestaan pyörittää koneen karaa, ja yleensä puhutaankin ”karanopeudesta”. Konetta valittaessa onkin pidettävä mielessä, että koneen on pystyttävä suoriutumaan työkalujen vaatimasta nopeudesta. Siten sekä työkalujen että koneen kulumista voidaan vähentää.
Koneen käyttö
Hihnakäyttö
Koneen karaa voidaan käyttää kahdella eri tavalla. Toinen on hihnakäyttö ja tarkoittaa koneen käyttämistä kiilahihnalla. Karanopeuden ja kierrosluvun muuttamiseksi hihna on siirrettävä itse vetävien pyörien välillä, jotta vaihtaminen nopeusalueiden välillä on mahdollista. Hihnakäyttö voi olla myös muuttuvaa, mikä tarkoittaa sitä, että nopeutta voi säätää portaattomasti. Muuttuvaa hihnakäyttöä on helpompi ohjata ja se on aikaasäästävämpää, koska hihnaa ei tarvitse liikuttaa itse. Hihnakäyttöisiä koneita on yleensä helpompi ylläpitää ja huoltaa. Ne ovat myös hiljaisia, mikä voi olla hyvä asia työympäristön näkökulmasta.
Vaihdekäyttö (vaihdelaatikko)
Toinen vaihtoehto on vaihdekäyttö, joka tarkoittaa sitä, että karanopeuden muuttamiseen käytetään hammaspyörällä varustettua vaihdelaatikkoa. Vaihteistoa ohjataan yhdellä tai useammalla koneessa olevalla vaihdenupilla. Tämäntyyppistä käyttölaitetta on usein helppo ohjata ja voimansiirto on myös tasaisempaa, mikä tarkoittaa sitä, että vaihteet eivät luista. Myös vaihdekäyttö voi olla muuttuvaa. Ohjaaminen on myös helpompaa, ajansäästö tehokkaampaa ja nopeuden voi asettaa tarkemmin. Vaihdekäyttöiset koneet aiheuttavat hieman enemmän melua, mutta asia voidaan korjata korvaamalla hammaspyörä nailonvaihteilla, mikä useimmissa koneissa onkin jo vakiona.
Karakartio
Aiemmin jo mainittiin, että jos yhdistelmäkonetta haluaa käyttää jyrsimenä, työkalun kara on kiinnitettävä eri tavalla kuin pelkkään poraamiseen käytettävässä koneessa. Pylväspora- ja yhdistelmäkoneiden karakartioissa on siis erilainen muotoilu. Näin ollen on tärkeää tietää, mikä karakartio koneessa on, koska ostettavien työkalujen on sovittava siihen.
Morsekartio
Morsekartioita on kahta eri mallia. Toinen on morsekartio, jossa on kieli pylväsporakoneita varten. Kieli varmistaa, että työkalu pyörii. Toisessa morsekartiomallissa on vetotangon avulla kiinnitettävä kierre. Tämäntyyppinen kiinnitys on edellytys jyrsinnälle, koska kierteellinen morsekartio kestää jyrsinnän aikana esiintyvää sivuttaiskuormitusta.
ISO DIN 2080
Työkalut kiinnitetään karakartioon vetotangon avulla.
BT MAS 403
Tämä kartio vaatii koneeseen sopivan vetotapin. Tässä kartiossa ei ole vetotankoa. On tärkeää pitää mielessä, että eri koneet vaativat erityyppisiä vetotappeja työkalun kiinnittämiseksi.
Käytettävissä olevat ominaisuudet
Kaikissa pylväsporakoneissa tai yhdistelmäkoneissa ei ole kaikkia näitä ominaisuuksia. Tässä luetellaan tällä hetkellä markkinoilla olevat tuotteet ja mitä pitää ottaa huomioon, kun harkitaan pylväspora- tai yhdistelmäkoneen hankkimista.
Kulmasäädettävä työpöytä ja/tai työpää
Kulmasäädettävän pöydän tai pään avulla pääsee käsiksi työkappaleeseen eri kulmista, esim. v-uraa jyrsittäessä. Vaihtoehto tälle toiminnolle on kallistettava ruuvipuristin.Kaikissa pylväsporakoneissa tai yhdistelmäkoneissa ei ole kaikkia näitä ominaisuuksia. Tässä luetellaan tällä hetkellä markkinoilla olevat tuotteet ja mitä pitää ottaa huomioon, kun harkitaan pylväspora- tai yhdistelmäkoneen hankkimista.
Koordinaattipöytä
Koordinaattipöydän avulla työkappaleen voi sijoittaa tarkalleen X- ja Y-akselille. Jotkin koneet on valmiiksi varustettu koordinaattipöydällä, mutta myös jälkiasennus on mahdollista.
Poraussyvyyden säädin
Poraussyvyyden säätimen avulla voi asettaa poraussyvyyden. Se on etu, jos täytyy porata useita samansyvyisiä reikiä. Kyse on koneeseen asennetusta vaa’asta, joka antaa helpon yleiskuvan porattaessa.
Pinolisyöttö
Pinolisyöttö tarkoittaa, että kone syöttää pinolin automaattisesti ja palaa takaisin alkuasentoon, kun haluttu poraussyvyys on saavutettu. Se on etu, jos täytyy tehdä useita samansyvyisiä reikiä, ja toiminto varmistaa, että terää ei tarvitse itse ohjata, mikä on edullista työympäristön näkökulmasta
Jäähdytysjärjestelmä
Joissain koneissa on integroitu jäähdytysjärjestelmä. Jäähdytys pidentää työkalun käyttöikää ja antaa hienomman pinnan. Tällaisen järjestelmän voi hankkia myös erikseen jälkeenpäin asennettavaksi.
Kierretoiminto
Kierretoiminnolla varustetussa koneessa on ohjaus, joka aktivoi toiminnon. Kone peruuttaa automaattisesti asetetulla syvyydellä. Tämä ei tarkoita sitä, että pinolia käytetään automaattisesti, kierretappi on laskettava itse alas työkappaleeseen.