Lisää ostoskoriin
Jatka ostamista
Siirry kassalle

Mainio oppaamme vannesahanterien valintaan

Sahauksessa, kuten useimmissa muissakin tapauksissa, lopputulos riippuu suurelta osin käytettävistä tuotteista. Esimerkiksi pienemmän profiilin sahaaminen karkeahampaisella vannesahanterällä antaa harvoin halutun tuloksen. Lopullisen sahanterän valinnassa on otettava huomioon useita tekijöitä – tässä uskomme oppaastamme olevan apua!

Vannesahanterän materiaali ja tyypit

Materiaali on ensimmäinen vaihe vannesahanterän valinnassa. Yleisin ja myös suositeltavin tyyppi teräksen työstöön on kaksimetallinen M42. Kyseessä on HSS-pikateräksestä valmistettu kobolttiseossahanterä. Koboltti M42 on hyvin lämpöä kestävä materiaali, joka pidentää käyttöikää. Siksi kaksimetallinen M42-sahanterä soveltuu kaikentyyppisten terästen kovaan tuote- ja sarjasahaukseen.

(VN) 0° -tyyppinen vannesahanterä soveltuu kaikille metalleille ja ovat erityisen hyviä profiilien leikkaamiseen. Sahanterä soveltuu hyvin kevyempien kiinteiden materiaalien, ohutseinäisten kohteiden ja myös muiden kuin rautametallien sahaamiseen. Tarkoitukseen hyvin sopivia teräksiä ovat karkaistu hiiletysteräs, automaattiteräs, jousiteräs, kylmätyöstöteräs, karkaistu teräs ja ruostumaton teräs.

(VI) 8° -tyyppinen vannesahanterä soveltuu myös kaikentyyppisille metalleille, parhaiten kiinteille materiaaleille, joiden leikkausleveys on yli 100 mm. Näiden terien vähimmäisleveys on 27 mm. Hyvin soveltuvia teräksiä ovat rakennusteräs, karkaistu hiiletysteräs sekä seostamaton työkaluteräs.

Valitse oikeanlainen vannesahanterä

Sahanterän pituus – Käytettävä kone määrää sahanterän pituuden, joka yleensä on merkitty koneeseen tai ilmoitetaan liittyvässä käsikirjassa. Jos pituutta ei ilmoiteta missään, turvallisin tapa selvittää pituus on katkaista koneessa oleva sahanterä ja mitata se. Valitettavasti terän mittaaminen sen ollessa vielä sahassa ei anna yhtä luotettavia tuloksia.

Sahanterän leveys – Vaakasahojen sahanterien leveys on yleensä määrätty, pystysahoissa se voi olla hieman joustavampikin. Leveämmän terän etuna on lisääntynyt vakaus, ohuempi terä puolestaan yksinkertaistaa muodon sahaamista.

Sahanterän hammasjako – Hammasjako mitataan hampaina tuumaa kohti (TPI) ja tarkoittaa etäisyyttä sahanterän hampaiden välillä. Hammasjaosta on kaksi erilaista muunnosta:

  1. Muuttumaton hammasjako tarkoittaa, että hampailla on sama etäisyys toisistaan koko terän pituudelta.
  2. Muuttuva hammasjako tarkoittaa, että hampaat muuttavat etäisyyttä, ja hammasjaon nimeämisen peruste on silloin pienin ja vastaavasti suurin määrä hampaita hammasryhmässä. Muuttuvan hammasjaon etuna on, että terään sahauksen aikana kohdistuva tärinä vähenee huomattavasti.

Sahanterän sisäänajo

Sahanterän käyttöiän pidentämiseksi ja siten hyvän tuotantotalouden saavuttamiseksi on tärkeää, että uudelle sahanterälle tehdään aina sisäänajo. Sisäänajo kaksimetalliselle sahanterälle tehdään siten, että ensimmäisten 10 minuutin aikana ajetaan terälle suositellulla nopeudella, mutta siten, että saavutettu syöttönopeus on vain 30–50 %, joka sen jälkeen annetaan kasvaa optimaaliseen syöttöön.

Jos tästä aiheutuu leikkuun alussa tärinää tai ääniä, leikkuunopeutta on hiukan korjattava.

Putkien/profiilien katkaisua koskeva taulukko

Relaterade produkter