Lisää ostoskoriin
Jatka ostamista
Siirry kassalle

Pylväsporakone, osa 2: käyttöopas

Tekniikan ja teollisuuden aloilla työskentelevät tietävät hyvin, että tapaturmien välttämiseksi on tärkeää noudattaa turvallisuusrutiineja. Tästä huolimatta työtapaturmat ovat yleisiä. Siksi on hyvä saada säännöllisesti muistutuksia varovaisuuden ja rutiinien noudattamisesta – sekä oman että muiden turvallisuuden vuoksi. Käymme tässä oppaassa läpi turvallisuusrutiinit pylväsporakoneella työskenneltäessä. Aikaisemmassa oppaassamme käsittelimme asioita, joita on hyvä pitää mielessä pylväsporakonetta ostettaessa.

Tärkeää ennen poraamisen aloittamista

Sotkuinen työpaikka suorastaan vetää puoleensa tapaturmia, joten työalue on pidettävä puhtaana. Paikat on syytä siivota tarvittaessa ennen työn aloittamista. Käytä suojalaseja, hengityssuojaimia (tarvittaessa) ja suojavaatetusta. Suojakäsineitä ei pidä käyttää porattaessa, koska vaarana on kiinni takertuminen. Minimoi riskit varmistamalla, että vaatetus ei ole liian löysä ja että pitkät hiukset eivät roiku vapaana. Tarkista aina ennen käyttöä, että kone on ehjä ja hyvässä kunnossa.

Varmista, että työkappale ja työkalu on kiinnitetty hyvin ja että työpää ja työpöytä on lukittu. On tärkeää, ettet yritä ”pakottaa” konetta, vaan annat sen toimia sille tarkoitetussa tahdissa. Jos jäähdytysnestettä tai voiteluainetta tarvitaan, varmista, mikä on sopivaa työstettävälle materiaalille ja mikä on oikea työkalu käytettäväksi. Älä koskaan jätä konetta valvomatta, kun se on käynnissä.

Koneen kunnossapito

Päivittäinen kunnossapito sisältää koneen puhdistamisen. Poista pöly tai metallilastut pöydistä, moottoreista, hihnapyöristä ja työpinnoista paineilmalla. Pölynimuriakin voi käyttää. Pintojen ruostumisen estämiseksi pylvääseen ja työpöydälle levitetään ohut kerros helposti juoksevaa öljyä. Tarkista, onko kuulalaakereissa kiinteä voitelu ja tiivistys, jos niin ei ole, ne on voideltava säännöllisin väliajoin.

Kun huollat pylväsporakonetta, varmista, että se on kytketty pois päältä eikä kytkettynä verkkovirtaan. Huolto ja korjaukset pitää jättää valtuutetun huoltoteknikon tehtäväksi.

Porattaessa huomioon otettavaa

Porausnopeus
Tarvittava porausnopeus riippuu porattavasta materiaalista, käytettävän poran tyypistä, reiän koosta ja porauspinnasta. Mitä pienempi poran halkaisija, sitä suurempi vaadittava nopeus. Pehmeät materiaalit vaativat suuremman nopeuden kuin kovat.

Läpireikä
Työkappaleen läpi porattaessa pöytä pitää sijoittaa siten, että pora päätyy pöydän keskireikään tai alustalle, jotta vältetään poraamasta työpöytää. Kun pora on menemässä työkappaleen läpi, se on syötettävä hitaasti, jotta minimoidaan purseiden ja lastujen muodostuminen alapintaan. Jos pora menee materiaalin läpi liian nopeasti, on olemassa vaara, että pora kiertyy materiaaliin, mikä voi johtaa henkilövahinkoon.

Painaminen
Paina poraa ainoastaan sillä voimalla, joka tarvitaan työkappaleen läpi poraamiseksi. Liiallinen painaminen voi aiheuttaa moottorin pysähtymisen tai rikkoutumisen, hihnan luistamisen, työkappaleen vaurioitumisen tai poran rikkoutumisen. Jos poraa painetaan liian hitaasti tai liian kevyesti, pora voi kuumeta ja polttaa työkappaleen ja heikentää myös poran leikkausominaisuuksia.

Relaterade produkter