Lisää ostoskoriin
Jatka ostamista
Siirry kassalle

Työkalupinnoitteet ja niiden ominaisuudet

Pinnoitus voi vaikuttaa työkalun ominaisuuksiin. Siksi on tärkeää tuntea eri työkalupinnoitteet ja niiden käyttö, jotta lopputulos erilaisten materiaalien työstöstä olisi paras mahdollinen.

Pinnoite voi vaikuttaa paitsi työkalun käyttöikään myös lisääntyneeseen leikkaustietoon, mikä tarkoittaa sitä, että kovempia materiaaleja voidaan työstää työkalun vahingoittumatta. Kaksi yleisintä työkalupinnoitetta ovat titaaninitridi ja titaanialumiininitridi, ja ne tarjoavat yleensä riittävän suojan, mutta myös höyryhehkutus on yleistä.

Titaaninitridi (TiN)

Titaaninitridipinnoite antaa kullanvärisen pinnan, jonka kovuus on n. 85 Rc. Titaaninitridipinnoite pidentää työkalun käyttöikää ja kitkaa pienentämällä mahdollistaa myös suuremman nopeuden ja syötön. Pinnoite toimii lämpösulkuna, minkä vaikutuksesta lämpö kulkeutuu työkalun sijasta lastuihin. TiN-pinnoitettu työkalu kestää n. 600 asteen lämpötilan ja mahdollistaa lisääntyneen leikkaustiedon. Yleisimpiä käyttöalueita tälle aineelle ovat porat, sorviterät ja veitset, mutta kultaisen värinsä vuoksi titaaninitridiä käytetään myös epäaitojen kultakorujen valmistuksessa.

Titaaninitridin ominaispiirre on kullanvärinen pinta.

Sopivat materiaalit: Kaikki metalliset materiaalit

Titaanialumiininitridi (TiAlN)

Titaanialumiininitridipinnoite on kovempi kuin edellä mainittu TiN-pinnoite, mikä lisää huomattavasti työkalun käyttöikää, koska se kestää korkeammat lämpötilat (n. 700°). Jos pinnoitteen alumiinipitoisuus on yli 50 %, aineesta käytetään nimitystä AlTiN. TiAlN-pinnoite tarjoaa myös mahdollisuuden saada lisääntynyttä leikkaustietoa ja mahdollistaa työkalun kuivakäytön. Pinnoite on yleinen myös lääketieteellisissä instrumenteissa ja koristeellisissa pintakäsittelyissä.

Titaanialumiininitridipinnoitteinen pora.

Sopivat materiaalit: Ruostumaton teräs ja valurauta

Höyryhehkutus

Höyryhehkutettu työkalu vähentää liukastumisvastusta ja ehkäisee huonot juotosliitokset. Rakenteensa ansiosta höyryhehkutettu pinta ylläpitää voiteluainetta ja soveltuu hyvin tarttuvammalle materiaalille, mutta myös < 900 N -teräkselle. Höyryhehkutusta käytetään joskus myös titaaninitridistä valmistettujen kirurgisten implanttien ja proteesien käsittelyyn.

Höyryhehkutettu pora.

Sopivat materiaalit: Sinkki ja < 900 N -teräs

Relaterade produkter