Lisää ostoskoriin
Jatka ostamista
Siirry kassalle

Oikean työkalumateriaalin valitseminen

Oikeanlaisen työkalumateriaalin valinta voi olla vaikeaa, mutta sillä on suuri vaikutus lopputulokseen. Eri materiaalit sopivat hyvin erityyppisiin työstämisiin. Jos työkalulle valitaan oikeanlainen perusmateriaali sen perusteella, mitä seuraavaksi työstetään, mahdollisuudet toivotun lopputuloksen saavuttamisesta kasvavat.

Koboltti – tärkeä komponentti

Koboltti on yleisin työkalumateriaaleissa sideaineena käytettävä aine, koska se yhdessä volframikarbidin kanssa muodostaa kovametallin. Koboltin prosenttiosuus työkalussa määrittää, miten kovia ja hankaavia materiaaleja, esim. karkaistua terästä, voidaan työstää. Kobolttiseosta olevat työkalut kestävät korkeampia lämpötiloja ja niistä on käytettävissä enemmän leikkaustietoa.

Pikateräs korkeisiin lämpötiloihin

Pikateräs on ensisijaisesti tarkoitettu työstämiseen tilanteissa, joissa kehittyy lämpöä, yleensä suurilla nopeuksilla. Pikateräs koostuu usein neljästä aineesta, ja tämä koostumus vaikuttaa jonkin verran pikateräksen ominaisuuksiin. Kaksi yleisintä pikaterästyyppiä ovat HSS ja HSS-Co (HSS-E), ja niiden ominaisuudet yhdessä soveltuvat hyvin kovan, sitkeän ja kulutusta kestävän materiaalin työstämiseen.

 

HSS (High speed steel)

HSS-pikateräs korvasi aiemmin suositun hiiliteräksen, mikä paransi leikkausominaisuuksia ja lämmönkestävyyttä. HSS on vakiomateriaali yleiskäyttöön ja hyvä valinta hieman pehmeämmille teräksille, kuten rakenneteräkselle ja niukkaseosteiselle < 900 N/mm2 -teräkselle.

 

HSCo, HSS-E

HSCo, tavallisemmin HSS-E, on kobolttia sisältävä pikateräs. Tämä kobolttielementti antaa työkalulle korkean lämpökovuuden ja parantaa kulutuskestävyyttä, mikä tekee siitä sopivan < 1100 N/mm2 -teräkselle

Kovametalli (HM) kovalle materiaalille

Kovametalli on komposiittimateriaalien yhteenliittymä, se on jauhemetallurgista materiaalia, joka koostuu pääosin volframikarbidista ja koboltista. Eri kovametallityypeillä on yleensä korkea muodonmuutosraja ja suuri kovuus ja siten myös suuri kulutuskestävyys, mikä mahdollistaa kovien ja hankaavien materiaalien työstämisen. Karbidimetalli voi olla hyvä myös alumiinin työstöön, mielellään yhdessä pinnoitteen, kuten TiAlN, kanssa. Materiaalin tiheyden ansiosta torjuuntuu sidoksen muodostuminen, jota muutoin tapahtuu helposti alumiinin työstössä. Pikateräkseen verrattuna kovametalli on lujempaa, mutta sen taivutuslujuus jossain määrin vähäisempi.

 

Lukemalla työkalupinnoitteista ja eri materiaalien työstämisestä saa täydellisen kuvan optimaaliseen lopputulokseen pääsemisestä.

Relaterade produkter