Työntömitta on perinteinen työkalu, joka on hyvä olla aina saatavilla. Jos pitää mitata nopeasti useita mittaustyyppejä, välineeksi suositellaan työntömittaa, koska sen käyttö on helppoa ja kätevää. Työntömittoja on useita erilaisia, erilaisin toiminnoin ja käyttötarkoituksin. Tässä oppaassa kuvataan muutamia erilaisia tyyppejä ja annetaan myös vinkkejä työntömitan käyttämiseen.
Työntömittoja voidaan sanoa olevan kolmea sukupolvea ja siten kolmea päätyyppiä: analogiset työntömitat, mittakellolla varustetut työntömitat ja digitaaliset työntömitat. Ne kaikki löytyvät valikoimastamme.
Analoginen työntömitta
Analoginen työntömitta on muotoilultaan se alkuperäinen. Se on lujatekoinen ja kestää pitkään, sillä analogisessa työntömitassa ei ole juurikaan rikkoutuvia osia. Mittaustuloksen oikea tulkitseminen vaatii kuitenkin hieman harjaannusta. Analogisten työntömittojen toisessa jalassa on tarkempaa mittausta varten pienempi asteikko, ns. noonie-asteikko.
Digitaalinen työntömitta
Digitaalinen työntömitta on nykyisin yleisin. Sitä on helppo tulkita ja se antaa myös erittäin tarkan mittauksen. Nollaustoiminnon ansiosta digitaalisella työntömitalla voi tehdä myös yhdistelmä- ja vertailumittauksia. Joissain digitaalisissa työntömitoissa on myös tiedonsiirto-ominaisuus, jolla työntömitan voi liittää muihin tuotteisiin tai sillä voi siirtää mittaustietoja tietokoneelle.
Erityyppisiä työntömittoja
Monia työntömittoja on saatavana myös tiettyyn tarpeeseen mukautettuna, esim. putkien mittaamiseen käytettävät työntömitat, joissa toinen jalka on lieriömäinen, jotta mitattavaan putkeen ei muodostu katvealuetta. Jos tarkoituksena on käyttää työntömittaa erittäin tarkkaan mittaukseen, tämä voi olla hyvä pitää mielessä ennen ostamista.
Toinen erityiskäyttöön tarkoitettu työntömitta on piirtotyöntömitta. Tällä mitalla käsillä olevaan kappaleeseen voi tehdä merkintöjä myöhemmin tapahtuvaa työstöä varten. Monet käyttävät tavallista työntömittaa saman merkinnän tekemiseen, mutta se kuluttaa työntömittaa ja voi lopulta aiheuttaa sen rikkoutumisen.
Syvyystyöntömitta voi olla tarpeen, jos mitattava reikä on niin syvä, että normaali työntömitta ei pysty sitä mittaamaan.
Uramittaukseen suunnitellun työntömitan jaloissa on ns. mittakärjet, jotka sijoitetaan mitattaviin uurteisiin. Sisäistä että ulkoista uramittausta varten on olemassa erikseen työntömitta.
Työntömitta reikien etäisyysmittauksiin otetaan käyttöön silloin kun halutaan selvittää kahden reiän keskipisteiden etäisyys toisistaan. Tämän työntömitan alaspäin kapenevat jalat sijoitetaan kuhunkin reikään.
Käyttövinkkejä
Työntömittaa voidaan pitää yksinkertaisena työkaluna, jota se monessa onkin, mutta joskus voi olla tärkeää palauttaa mieliin toiminnot, joita sillä on. Seuraavassa luettelo muistettavista asioista työntömitan monipuoliseen ja oikeaan käyttöön.
- Digitaalinen työntömitta on tärkeää nollata aina ennen käyttöä. Sulje työntömitan jalat ja nollaa mitta painamalla ”0” tai ”nolla”-painiketta. Digitaalinen työntömitta on mahdollista nollata myös jalkojen ollessa auki.
- Mittaa kohde ja varmista, että jalat ovat mitattavan kohteen kanssa yhdensuuntaiset. Jos kulma on väärä, yksin se voi johtaa virheellisiin mittauksiin.
- Tarkista vielä kerran saamasi mittaustulos sulkemalla jalat ja nollaamalla ja mittaamalla sama osa uudelleen.
- Jos tiedät, että paikassa, jossa aiot työskennellä, saattaa esiintyä kosteutta tai nestettä, työntömitta kannattaa suojata sitä vastaan. IP67-luokiteltu työntömitta sietää sekä nestettä että pölyä. Olemme laatineet oppaan IP-luokituksista, lue se täällä.
- Digitaalinen työntömitta, joka voidaan nollata milloin tahansa, soveltuu hyvin reikien etäisyyksien mittaamiseen. Käytä sisämittaukseen tarkoitettuja jalkoja, mittaa yhden reiän halkaisija ja nollaa työntömitta siihen asentoon. Käytä samoja jalkoja ja mittaa sitten suurin etäisyys reikien välillä. Saatava mitta on kahden reiän keskipisteiden välinen etäisyys.
- Kuten muutkin mittaustyökalut, työntömitta on kalibroitava, jos sitä käytetään usein. Kalibroinnilla varmistetaan, että työntömitta mittaa oikein. Työntömitta voidaan kalibroida mittaamalla sovituskappaleita tai sylinterimäisiä mittatikkuja, koska ne valmistetaan erittäin tarkasti ja niiden mitat ovat siten luotettavia.