Lisää ostoskoriin
Jatka ostamista
Siirry kassalle

Pylväsporakone, osa 3: tehokkaampaa työskentelyä oikeilla lisävarusteilla

Olemme jo aiemmin kirjoittaneet, mitä on hyvä tietää ennen pylväsporakoneen ostamista ja myös pylväsporakoneiden käyttöoppaan. Tässä kolmannessa pylväsporakonetta koskevassa osassa käydään läpi älykkäitä lisävarusteita, jotka sekä helpottavat työskentelyä että parantavat turvallisuutta.

Nuija muovipehmusteella tai kuminuija

Nuija on erittäin tehokas työkalu, jota voidaan käyttää, kun jokin on liian tiukalla, esim. ruuvipuristin tai kiila-avain. Muovipehmuste/kumi estää metallia joutumasta metallia vasten ja pienentää siten halkeamisriskiä.

Kiila-avain

Kiila-avaimia on eri mallia. Vakiomalli pakotetaan kiilauraan vasaralla napauttamalla työkalun irrottamiseksi. Lyömäkahvallisessa mallissa ei tarvitse käyttää vasaraa. Lyömäkahvan avulla saadaan aikaan vipuvaikutus, joka saa kiilan kasvamaan urassa ja pakottaa työkalun ulos.

Ruuvipuristin

Monitoimipuristin, esim. ruuvipuristin, joka on kulmasäädettävä ja/tai kierrettävä ja jossa on v-urat, voi olla hyvä hankinta, jolla välttyy usean ruuvipuristimen ostamiselta.

Supistusholkki

Supistusholkin avulla voi lisätä koneella käytettävien työkalujen määrää. Se mahdollistaa sellaisten työkalujen käytön, jotka eivät alun alkaen sovi koneen kartiokokoon.

Avaimeton poraistukka

Avaimeton poraistukka  on tehokas työkalu porien nopeaan vaihtamiseen. Usein hukassa olevan avaimen etsimiseen ei tarvitse käyttää aikaa.

Kiinnitysrauta ja lukitustanko

Sekä kiinnitysrauta että lukitustanko ovat tarvikkeita, jotka kannattaa hankkia. Joko ruuvipuristimen sijoittamiseen kiinteästi tai sen kiinnittämiseksi työpöytään. Kiinnitysrauta on kuitenkin yleensä luotettavampi kuin lukitustanko, koska työkappaleen saa lujemmin kiinni kiinnitysraudalla.

Työntömitta ja mikrometrimitta

Yleisin mittauslaite kymmenesosien mittaamiseen on työntömitta. Jos jotain aiotaan tehdä erittäin tarkasti, työntömitta on useimmiten tarpeen. Mikrometrimitta on työntömittaakin tarkempi. Sitä käytetään usein sadas- ja tuhannesosien mittaamiseen.

Koordinaattipöytä

Koordinaattipöytä sisältyy joskus koneen ostoon, mutta on myös ostettavissa erikseen. Jos työkappale halutaan sijoittaa tarkasti, tämä työkalu on sitä varten.

Jäähdytysnestelaitteet

Helpottavat pitkäkestoista toimenpidettä, jos esim. on porattava syvä reikä, jolloin työkalujen kulumisen vähentämiseksi ja leikkausominaisuuksien parantamiseksi tarvitaan jatkuvaa jäähdytystä. Laitteisto käsittää usein keräys- ja palautusastioita, osittain siitä syystä, että jäähdytysnestettä ei joudu lattialle, osittain jäähdytysnesteen uudelleenkäytön mahdollistamiseksi. Jäähdytyssuihke ja voiteluaine ovat vaihtoehto jäähdytysnestelaitteille.

Konevalaistus

Konevalaistus on joskus integroitu pylväsporakoneeseen, mutta on saatavana myös lisävarusteena. On tärkeää, että työkappale näkyy selvästi eikä valaistuksessa tarvitse käyttää käsivalaisimia.

Poraussyvyyden säädin

Poraussyvyyden säädin on pylväsporakoneeseen asennettu vaaka, jonka avulla voi asettaa poraussyvyyden, samalla saa helposti yleiskuvan porattaessa.

Pinolisyöttö

Jos pylväsporakoneessa on tämä toiminto, se tarkoittaa, että kone syöttää pinolin automaattisesti ja kääntää sen takaisin alkuasentoon, kun haluttu poraussyvyys on saavutettu.

Kierretoiminto

Toiminto, joka tarkoittaa, että kone peruuttaa automaattisesti asetetulla syvyydellä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että pinolia käytetään automaattisesti, kierretappi on vietävä alas työkappaleeseen itse.

Relaterade produkter