Kääntöteriä on useanmuotoisia ja useissa materiaaleissa. Kääntöterän geometrialla ja ominaisuuksilla on olennaisen suuri merkitys, koska terän on sovittava pidikkeeseen. Tämä opas selittää kääntöterässä olevat merkinnät, toivottavasti tästä on apua oikeanlaisen kääntöterän löytämiseksi.
Seuraavassa esimerkki yhdentyyppisestä kääntöterästä
Seuraavissa vaiheissa symbolit on merkitty punaisella.
VAIHE 1 – TERÄN MUOTO
Seuraavat kuviot esittävät kääntöterää ylhäältä katsottuna. Joissain kääntöterissä on profiileja, joiden teräkulmien välissä on esimerkiksi 85°, ks. selitys kuvasta. Tämä kulma mitataan kulmamitalla.
VAIHE 2 – RELIEFIKULMA
Tältä kääntöterä näyttää sivulta katsottuna. Selvitä kääntöteräsi reliefikulma kulmamitalla.
VAIHE 3 – TOLERANSSI
Kääntöterien toleranssia koskeva sääntö: mitä aikaisempi kirjain (luokka) aakkosissa – sitä suurempi tarkkuus.
VAIHE 4 – KIINNITYS/LASTUNMURTAJA
Kiinnitys tarkoittaa tapaa, jolla kääntöterä pidetään paikallaan, se voi olla ruuvikiinnitys tai puristus. Sen määrää materiaalin vaatima lastunmurtaja. Lastunmurtajan tehtävä on murtaa lastut ennen kuin vyyhtejä ehtii syntyä.
VAIHE 5 – LEIKKUUSÄRMÄN PITUUS
Tämä mitta saadaan selville siten, että mitataan määritetty osa kunkin terämuodon kuvassa. Terän koko voidaan yleensä nähdä myös teränpitimestä.
VAIHE 6 – PAKSUUS
Kääntöterän paksuuden on oltava kulloinkin käytössä olevalle teränpitimelle juuri oikeanlainen; mitä paksumpi kääntöterä, sitä paremmin se kestää lämpöä ja myös suurempia rasituksia.
VAIHE 7 – NIRKONSÄDE
Nirkonsäde määrää, miten nopeasti syötön voi tehdä. Suurella säteellä pinnasta tulee sileä. Mitä pienempi nirkonsäde, sitä hitaammin syöttö on tehtävä, jotta pinnasta tulee mahdollisimman sileä.