Lisää ostoskoriin
Jatka ostamista
Siirry kassalle

Työkalunpitimen ominaisuudet

Oikeanlaisen työkalunpitimen ja liittyvien kääntöterien löytäminen ei aina ole itsestäänselvyys. Laatimastamme oppaasta voi olla tässä apua. Siinä kerrotaan, mitä työkalunpidin tarkoittaa ja mitkä ovat siihen liittyvän kääntöterän tärkeimmät ominaisuudet. Antoisia lukuhetkiä!

Seuraavassa laatimamme esimerkki työkalunpitimestä.

Seuraavissa vaiheissa symbolit on merkitty punaisella.

VAIHE 1 – KIINNITYS

Ensimmäinen selvitettävä asia on kääntöterän kiinnitys työkalunpitimeen, sillä erilaisilla kääntöterien kiinnitystavoilla on kaikilla omat etunsa. Tietyntyyppiset kiinnittimet esim. vievät enemmän tilaa kuin jotkin toiset, mikä voi tarkoittaa sitä, että työskentely ahtaissa paikoissa ei ole mahdollista. Siksi voi olla kannattavaa valita ns. ruuvilukko, koska siinä ei ole minkäänlaista sisäänrakennettua kiristintä.

VAIHE 2 – TERÄN MUOTO

Seuraavat kuviot esittävät kääntöterägeometrioita ylhäältä katsottuna. Työkalunpitimeen sopivan kääntöterän löytämiseksi on tiedettävä, mikä geometria itse teräalustalla on. Tämä tarkoittaa sitä, että tarvitaan tietyntyyppinen työkalunpidin, jossa on käytettävän kääntöterän kanssa yhteensopiva alusta.

VAIHE 3 – KOHTAUSKULMA

Suunnitellun työn onnistumisen varmistamiseksi oikeanlaisen kääntöterän ja työkalunpitimen valinta on olennaista. Seuraavassa esitettävät kuviot auttavat tunnistamaan tarvittavan työkalunpitimen, kun työn edellyttämä kohtauskulma on tiedossa.

VAIHE 4 – VIISTEKULMA

Työkalunpitimessä on kääntöterän viistekulman kaltainen viistekulma. Yhteensopivuuden varmistamiseksi kääntöterällä ja työkalunpitimellä on oltava sama viistekulma.

VAIHE 5 – SUUNTA

Työkalunpitimen suunta määrää, miten se asennetaan koneeseen ja mikä on istukan pyörimissuunta. Jos istukan pyörimissuunta on oikealle, sen on oltava oikealle myös työkalunpitimessä.

VAIHE 6 – VARREN KORKEUS

Tämä mitta osoittaa työkalunpitimen korkeuden millimetreinä. Esimerkissämme tämä mitta on 20 mm, ja merkintä on siksi ”20”.

VAIHE 7 – VARREN LEVEYS

Tämä mitta osoittaa työkalunpitimen leveyden millimetreinä. Tämäkin mitta on esimerkissämme 20 mm, ja merkintä siksi ”20”.

VAIHE 8 – TYÖKALUN PITUUS

Työkalun pituus eroaa hieman muista mitoista, tässä ovat ns. vakiopituudet, joiden symboli on kirjain. Työkalunpitimessä olevat merkinnät kannattaa vielä varmistaa mittaamalla.

VAIHE 9 – LEIKKUUSÄRMÄN PITUUS

Jotta kääntöterä sopii työkalunpitimeen, tämän mitan on vastattava työkalunpitimen teräalustan mittoja.

Relaterade produkter