1950-luvun lopulla Sandvik Coromant toi markkinoille Sven Wirfeltin johdolla kääntöteräteknologian. Tässä menetelmässä mekaanisesti kiinnitettävät kääntöterät yksinkertaistavat työkalunvaihdon. Menetelmän keskiössä on juuri kääntöterä, jota on sittemmin edelleenkehitetty, mikä on johtanut siihen, että nykyisin on paljon huomioonotettavaa ja opittavaa. Kääntöterälle on mm. annettu useita eri nimiä, mikä saattaa hämärtää käsitteitä.
Kääntöterän ja sorviterän välillä ei välttämättä ole mitään eroa. Jyrsinterän ja sorviterän välillä sen sijaan on yleensä suuri ero.
’Kääntöterä’ on yläkäsite ja sisältää useantyyppisiä teriä. Nimitys johtuu siitä, että terää voi kääntää, kun toinen sivu on tylsynyt. Näin kääntöterän molempia sivuja ja kaikkia kulmia voi hyödyntää. Tässä kohtaa on tärkeää mainita, että kaikkia kääntöteriä ei aina voida kääntää kaikkiin suuntiin – ainoastaan ”neutraaleja”. Neutraalin kääntöterän reliefikulma on 0°, ja sen nimityksessä on ”N”, lisätietoa tästä löytyy oppaastamme.
Jyrsinterän ja sorviterän ero
Yläkäsite ’kääntöterä’ sisältää kaksi alaryhmää: jyrsin- ja sorviterät. Nimestä selviää, mitä terää on käytettävä. Asiaa saattaa hämärtää se, että on olemassa sorviteriä, jotka toimivat myös jyrsinterinä – kääntöterää voidaan siten käyttää sekä sorvaukseen että jyrsintään. Selviä tuntomerkkejä siitä, mikä on jyrsinterä ja mikä sorviterä, ei ole mutta seuraavat kuvat kertovat, miltä tyypillinen jyrsinterä ja sorviterä näyttää.
Jyrsinterä
Sorviterä
Sorvi- ja jyrsinteriin jaon lisäksi on nimityksiä, jotka eivät määrittele tietynlaista kääntöterää, vaan ovat vain eri nimityksiä samalle asialle. Leikkuulevy tai vain terä ovat joitain niistä. Jostain nimityksestä ei voida sanoa, että se on oikea tai väärä, työpaikoilla kääntöterällä on omat nimityksensä. Siksi voi olla hyvä ymmärtää eri nimitysten taustaa.
Monet ihmiset pyytävät sorviterää tarkoittaen kääntöterää
Kun asiakas pyytää sorviterää, hän hyvin todennäköistä etsii kääntöterää. ’Sorviterä’ voi kuitenkin tarkoittaa myös teräpalan vanhempaa versiota: Kyse on silloin pikaterästä (tai: HSS) olevasta kiinteästä terästä. Schuchardtin valikoimassa on edelleen klassinen teräpalasarja, ks. SPA108.
Schuchardt käyttää niistä nimitystä ’kääntöterä’, koska uskoaksemme niin tehdään teollisuudessakin yleisimmin. Jos tarvitset apua tarkoituksiisi parhaiten soveltuvan kääntöterän löytämisessä, ota meihin yhteyttä. Autamme valitsemaan oikein! Lisätietoa saa myös muista oppaistamme, joissa selitämme, mitä kääntöterässä oleva merkintä tarkoittaa ja mikä teränpidike millekin kääntöterälle soveltuu parhaiten.